flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України підтримує законодавчі ініціативи, які запроваджують можливість використання електронної пошти як засобу належного підтвердження вручення особі процесуальних документів

05 лютого 2021, 09:06

Державна судова адміністрація України підтримує законодавчі ініціативи, спрямовані на запровадження офіційного електронного листування в ході здійснення правосуддя.

Зокрема, ДСА України підтримує проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання офіційної електронної адреси" (від 03.08.2020, реєстраційний № 3860-1). З відповідною позицією ДСА України звернулась листом від 31.12.2020 № 10-24341/20 до  Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту Закону, «законопроект спрямований на запровадження офіційної електронної адреси для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, яка буде використовуватись для офіційного листування в електронному вигляді. Документи, листи та/або повідомлення, надіслані на офіційну електронну адресу, якщо такий порядок повідомлення передбачений законодавством, вважатимуться такими, що надіслані офіційно та не потребуватимуть додаткового документального підтвердження їх направлення».

ДСА України підтримує врегулювання відповідних питань, оскільки воно сприятиме швидшій та ефективнішій комунікації з органами державної влади, судами, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями. Також заслуговує на увагу той факт, що зміни в процесуальні кодекси, що запропоновані цим законопроектом, дадуть змогу значно скоротити витрати суду на відправку судових повісток, викликів, повідомлень, ухвал та рішень суду в паперовій формі. Одночасно вирішуються питання і з оперативністю передачі офіційних документів сторонам процесу.