flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посилено відповідальність за несплату аліментів

22 березня 2018, 11:08

Президент України підписав 04 січня 2018 року Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Вже 6 лютого цього року ці зміни набули чинності. Крім того, повноцінно запрацював публічний Єдиний реєстр боржників аліментів, до цього переліку потраплять особи, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці. Ця система  вже налічує понад 75 тисяч електронних записів щодо боржників.

Закон визначає нові способи притягнення до відповідальності боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що перевищує суму, яка мала бути сплачена за 6 місяців. Документ передбачає нове адміністративне стягнення для неплатника аліментів – «суспільно корисні роботи» (ст.31-1 КУпАП). Так, боржники примусово притягуються до виконання суспільно корисних робіт тривалістю 120 до 240 год. (ст. 183-1 КУпАП). Разом з тим, виконання зазначених робіт не має перевищувати 8 годин, а для неповнолітніх – 2 години на день.

Відповідно до ст.31-1 КУпАП суспільно корисні роботи не призначаються особам з інвалідністю І або ІІ групи, вагітним жінкам та чоловікам, старше 60 років, жінкам від 55 років. На відміну від громадських, суспільно корисні роботи мають на меті зробити оплатним видом адміністративного стягнення. З цього випливає, що кошти, отримані боржником за виконання таких робіт, будуть спрямовуватися саме на погашення боргу за аліментами (ст.325-1 КУпАП). У разі ухилення неплатника від виконання суспільно корисних робіт їх встановлений строк може бути замінений адміністративним арештом із розрахунку одна доба арешту – 15 год. невиконаних суспільно корисних робіт, однак такий арешт не може перевищувати 15 діб.

Крім того, Закон передбачає й інші шляхи притягнення до відповідальності неплатників, а саме встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, у праві кермування автомобілем, користуванні вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, у праві на полювання. Ці важелі впливу передбачені новою редакцією ч.9 ст.71 Закону «Про виконавче провадження». Такі обмеження діятимуть до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. Водночас, що стосується обмеження на керування транспортними засобами, так, дані обставини не будуть застосовуватись до боржника у разі, якщо це є основним джерелом його доходу, якщо він використовує його у зв’язку з інвалідністю чи піклується про інваліда, знаходиться на строковій військовій службі або мобілізований, а також якщо проходить службу в АТО.

Слід зазначити, що з 06 лютого 2018 року відповідно до ст. 5 Закону «Про судовий збір» – у справах про стягнення аліментів, оплати додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів матимуть пільги щодо сплати судового збору.

 

Прес-секретар суду