flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальне провадження за фактом необережного тяжкого тілесного ушкодження закрито у зв'язку з примиренням винного з потерпілим

05 грудня 2018, 11:41

   Сьогодні, 05 грудня 2018 року Перечинським районним судом Закарпатської області чоловіка звільнено від кримінальної відповідальності, передбаченої ст. 128 КК України на підставі ст. 46 КК України, тобто у зв'язку з примиренням винного з потерпілим, а кримінальне провадження щодо нього – закрито.

   Так, у серпні цього року обвинувачений на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин влаштував бійку з потерпілим, в ході якої випадково наніс такому один удар ножем в область грудей, чим спричинив йому тяжкі тілесні ушкодження.

   Зазначені дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 128 КК України, тобто необережне тяжке тілесне ушкодження.

   До початку підготовчого судового засідання потерпілий та обвинувачений заявили суду клопотання про звільнення останнього від кримінальної відповідальності та закриття провадження у справі у зв’язку з їх примиренням.  

   Згідно ст. 46 КК України особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

   Відповідно до абзацу 5 п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» за наявності передбачених у ст.46 КК України підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов’язковим.

   Суд, з урахуванням вищевикладеного та того, що обвинувачений вперше вчинив злочин невеликої тяжкості, примирився з потерпілим та відшкодував такому шкоду, прийшов до висновку про наявність підстав для звільнення особи від кримінальної відповідальності.

   Ухвала суду ще не набрала законної сили та може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення. 

 

   Прес-секретар суду