flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За керування авто у стані алкогольного сп’яніння – штраф з позбавленням права керування транспортними засобами. Постанову Перечинського районного суду залишено без змін

21 січня 2019, 11:48

Постановою судді Перечинського районного суду Закарпатської області від 23 січня 2018 року чоловіка  визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, і піддано стягненню у виді штрафу в розмірі 10 200 (десять тисяч двісті) грн. 00 коп. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 (один) рік, а також стягнуто з такого на користь держави судовий збір у розмірі 352 (триста п’ятдесят дві) грн. 40 коп.   

Так, суддею встановлено, що у жовтні 2017 року чоловік керував автомобілем марки «Ауді»  у с. Т.Ремета с Перечинського району Закарпатської області у стані алкогольного сп’яніння, огляд зі згоди водія в присутності двох свідків проводився у встановленому законом порядку із застосуванням приладу «Драгер», чим порушив вимоги п.2.9 «А» Правил дорожнього руху України.

На підставі досліджених та перевірених у судовому засіданні доказів, а саме: протоколу про адміністративне правопорушення серії, у якому детально відображено за яких обставин чоловік відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння у встановленому законом порядку в присутності двох свідків, результату тестера «Drager», яким підтверджується наявність алкоголю у крові 1,44 ‰, письмових пояснень свідків, а також враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, ступінь її вини, майновий стан, відсутність обставин, що пом'якшують та обтяжують відповідальність, суддя прийшов до висновку, що винному необхідно й достатньо для його виховання в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчинення ним нових правопорушень призначити адміністративне стягнення саме у виді штрафу в розмірі 10 200 (десять тисяч двісті) грн. 00 коп. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 (один) рік (веб-адреса постанови у Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua/Review/78886533 ).

Не погодившись із зазначеним судовим рішенням, правопорушник подав апеляційну скаргу.

Разом з цим, Закарпатський апеляційний суд своєю постановою від 16 листопада 2018 року залишив апеляційну скаргу без задоволення, а постанову Перечинського районного суду Закарпатської області від 23 січня 2018 року – без змін, оскільки не встановив порушень норм процесуального права під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, у тому числі про порушення прав особи, та які б слугували підставою для скасування оскаржуваної постанови (веб-адреса постанови у Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua/Review/71813422 ).

 

Додатково слід зазначити, що згідно ч. 1 ст. 130 КУпАП керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн.) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб – накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10200 грн.).

 

Прес-секретар суду