flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівників апарату суду вчили надавати домедичну допомогу

11 жовтня 2019, 16:00

Домедична допомога – це невідкладні дії та організаційні заходи, спрямовані на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані, мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров'я, що здійснюються на місці події особами, які не мають медичної освіти (взаємодопомога), або самим потерпілим (самодопомога) до прибуття медичного працівника.

Ази першої домедичної варто знати всім, адже саме до приїзду медиків часто спливає дорогоцінний час, коли можна врятувати життя людини чи не допустити погіршення стану. Надавати таку допомогу можуть усі, хто пройшли спеціальне навчання та здатні убезпечити потерпілого до приїзду медиків.  

Від того, наскільки вміло і швидко надано першу долікарську допомогу, залежить життя потерпілого та результат подальшого лікування.

Саме тому 10 жовтня 2019 року у Перечинському районному суді Закарпатської області відбулося навчання з надання домедичної допомоги, яке проводилося лікарем Перечинської ЦРЛ Шейко Д.Ю. у форматі лекція – практичне заняття. В ході лекції працівники суду мали змогу поставити запитання та отримати відповіді і поради фахівця. Однак особливу увагу та левову частку часу приділено саме практиці.  

У процесі навчання працівниками відпрацьовувалися алгоритми дій під час найбільш поширених ситуацій, очевидцем або учасником яких може стати кожен із нас: кровотечі, травми, інсульт, інфаркт, опік тощо, а також прийоми і способи надання домедичної допомоги.

Також Шейко Д.Ю. зазначив, що в Україні порядки надання домедичної допомоги затверджені Наказом Міністерства охорони здоров’я від 16 червня 2014 року  № 398 «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах», який є аналогом британської системи Basic Life Support. В ньому викладено 29 типів ситуацій та відповідних їм дій.

Колектив Перечинського районного суду Закарпатської області висловлює щиру вдячність за проведення такого важливого навчання та отримані знання.

Краще знати і ніколи не скористатися, ніж не змогти врятувати.

 

Прес-секретар суду